Passa al contingut principal

Reflexions per acompanyar... el control d'esfínters


Durant aquest temps de confinament l’Equip Educatiu hem decidit estar més a prop vostre a través d’algunes reflexions que us anirem proporcionant per tal de fer que aquests dies siguin una mica més fàcils. Estem vivint una etapa extraordinària i excepcional i per això, hem decidit dedicar-vos unes paraules per tal que ens sentiu, una miqueta més, al vostre costat. Així doncs, cada setmana us proporcionarem un petit article per tal d’acompanyar-vos i donar-vos suport.
Així doncs, parlarem més d’una necessitat que teniu les famílies en el moment del procés del control d’esfínters. Quan és el moment? Com ho sabrem? Com fer-ho? Què he de tenir en compte? ... i un llarg etcètera de preguntes que de ben segur us plantegeu.
Per tant per acompanyar al vostre fill/a durant aquest procés, abans de començar cal saber que el control d’esfínters no és un aprenentatge d’un hàbit sinó que és un pas rellevant en el desenvolupament mental i social de l’infant. Per això, és molt important donar-li temps, confiant amb les seves capacitats i respectant el seu propi ritme evitant les comparacions amb altres infants i sense imposicions. Cada infant és únic, la seva maduració és diferent i, per això, no ens guiarem per l’edat cronològica sinó pel moment evolutiu de cadascú d’ells.

Premisses que hem de tenir en compte...
Coordinació
Totes les persones que tinguin cura de l’infant han d’anar a una per no crear confusió a l’infant
Confiar
L’adult ha d’acompanyar aquest procés sent pacient i respectuós, tenint una actitud positiva al respecte.
Temps
Donar temps a l’infant perquè pugui integrar aquest procés en la seva rutina diària i en la seva vida.
Autonomia
Fomentar el fet de que pugui fer les coses per si sol/a mitjançant roba còmoda  perquè pugui abaixar-se i/o apujar-se els pantalons sol/a.


Un infant està preparat quan...
- Té coneixement del seu propi cos (per on surt el pipi o la caca)
- Pot posar paraules i coneix el vocabulari(vàter, calcetes/calçotets)
- Mostra interès quan els altres infants van al lavabo, es treu el bolquer, té una actitud positiva a l’hora d’asseure’s al vàter ...
- Segueix consignes senzilles i les imita.
- Té la capacitat d’abaixar-se i apujar-se la roba.
- Diferencia entre estar si porta pipi o caca i és capaç d’avisar.
- Mostra control vesical i intestinal previ, és capaç de mantenir el bolquer sec durant unes dues hores i fa caca una o dues vegades al dia.

Algunes recomanacions...
Explicar a l’infant en el moment del canvi de bolquers si ha fet caca o pipi i així s’anirà familiaritzant amb aquestes paraules.
- Fer partícip a l’infant en tot moment, acompanyant-lo al vàter, ajudar-lo si cal a apujar o abaixar la roba, dialogant del que va passant, mirar contes o explicar històries relacionades amb el pas del bolquer al vàter...  
- Acompanyar-lo en aquest procés, preguntant cada cert temps si té pipi o caca i animant-lo a fer-ho al vàter sense pressionar-lo.
- Afavorir que hi hagi un clima relaxat i natural sense presses ni angoixa. No us preocupeu si al principi se li escapa alguna vegada, és normal perquè és un procés i necessita el seu temps per anar adquirint tot el que comporta aquest pas. Intenteu tenir una actitud positiva al respecte i no renyar-lo.
- Si aneu amb cotxe, per exemple, posar un protector al seient i no posar el bolquer ja que li pot generar-li confusió i desconcert.

Recomanacions dels passos a seguir...
1.Informar i coordinar-se amb la llar, anar tots a una és molt important.
2.Començar el procés des de casa i en cap de setmana per tal de donar continuïtat a la llar. Per l’infant la família són el seu referent principal de seguretat i per això, és tant important iniciar aquest procés des de casa.
3.Iniciar només durant el dia, es recomana no iniciar la retirada nocturna fins que no hagi assolit cert control durant el dia.
4.Acompanyar-lo sovint al vàter aprofitant el moment del despertar al matí, abans o després de dinar, abans del moment del bany, de dormir.
5.Donar-li temps quan estigui assegut, si després d’uns minuts no ha fet res, respectar-lo i després d’una estona ho tornem a intentar.
6.Quan tingui assolit el control diürn i veiem que després de la migdiada s’aixequi sec, durant uns dies, no li posarem durant la migdiada.
7.El control d’esfínters a la nit és més complex, per això, quan tingui el control diürn i durant la migdiada, podrem passar a fer la retirada del bolquer a la nit.  
8.Respecte al control de les defecacions, cal dir que acostuma a ser més dificultós, per això li hem de donar més temps i confiança ja que a poc a poc, anirà assolint-ho.

Recomanacions que seguirem a la llar...
- Comunicar-nos més amb la família, acompanyar-los i conversar perquè puguin expressar els seus dubtes i preguntes.
- Portar roba còmoda per fomentar l’autonomia(no fer ús de bodis, tirants …)
- Disposar de tres mudes completes: calcetes/calçotets, samarreta, pantalons, sabates i mitjons.



L’Equip Educatiu

Comentaris

Contacta amb nosaltres

Nom

Correu electrònic *

Missatge *