Passa al contingut principal

Article t'Interessa - Mossegar és cosa de criatures

Mossegar és cosa de criatures 1


Una colla d'infants de 2 a 3 anys i la seva educadora han sortit al pati. Possiblement a causa d'alguna joguina, el Jordi mossega amb fúria la Maria i li deixa la marca de les seves dents al braç. Davant del plor sobtat, l'educadora s'hi acosta corrents. Aquesta renya al Jordi i intenta consolar la Maria, mentre observa la mossegada. La nena passa un dia plorós i l'educadora està tota distant amb el Jordi. Quan, a l'hora de plegar, arriben la mare i pare de la Maria, des de la porta, alguns infants els diuen que el Jordi l'ha mossegat i que ha plorat molt. Aquests, alarmats, demanen explicacions a l'educadora i l'acusen de manca de cura i control. L'educadora intenta tranquil·litzar-los, però interiorment se sent molesta. Quan arriba la mare del Jordi, l'educadora li mostra el seu enuig i li demana que prengui alguna mesura. La mare del Jordi treu importància i no entén aquest to de l'educadora “per una cosa de criatures”. A més, altres vegades ha rebut ell i no ha passat res.

** Els infants mosseguen per...
La conducta de mossegar i altres expressions relacionades apareixen com a manera d'expressar un malestar davant d'alguna cosa que no s'aconsegueix immediatament o que impedeix portar a terme un desig propi.
En la mesura que el pensament avança, el llenguatge serveix com a modulacor d'aquestes accions (pegar, mossegar, empènyer, esgarrapar, prendre) i aquestes es comencen a quedar en segon pla.
Darrere del comportament de mossegar, apareix en el nen o nena un conflicte emocional que no sap canalitzar o resoldre de cap més manera.


** Hi ha quelcom que hi puguem fer?
Una manera d'ajudar per part de les educadores podria ser intentar fer-se càrrec també del malestar de l'infant que agredeix i cuidar-lo més acuradament.
Acostar-s'hi i mostrar-li individualment la desaprovació del seu comportament. Seguidament, preguntar-li què li ha passat, mostrar comprensió per l'enuig i posar un límit. Finalment, acostar als dos infants i fomentar la integració de tot el grup.
A més, caldria realitzar un esforç especial per salvaguardar la privacitat i la intimitat necessàries en parlar amb ells sobre els problemes dels fills i de les filles.

**No només mosseguen els infants.
Altres comportarments agressius que apareixen en el cas comentat:
- La mare i el pare de la Maria “ensenyen les dents” a l'educadora, acusant-la d'incompetència en la seva professió, la qual cosa suposa per a ella una amenaça. Això, produeix una agressió damunt l'educadora.
- També l'educadora “fa una mossegada” a la mare del Jordi. Això de “a veure si hi fas alguna cosa” es converteix en una acusació.

Aixi doncs, com a conclusió dir que és interessant crear petits espais de reflexió en els equips educatius on es poguessin comentar i discutir de manera constructiva els problemes i les intervencions realitzades.
Si tant els pares i les mares com l'educadora haguessin pogut compartir com el que era més prioritari l'interès per entendre, ajudar i resoldre el conflicte creat, intentant veure des del seu rol el que cadascú hi pot aportar, sense judicis ni acusacions, possiblement el clima creat hauria estat ben diferent.Així doncs, reflexionem-hi!!!

1LÓPEZ, A.M. (2001). “Mossegar és cosa de criatures”. Guix d'infantil, núm 2:26. (article complet per aprofundir més).

Comentaris