Passa al contingut principal

Article T'interessa - El lector no neix, es fa


Que els nens i nenes llegeixin és una activitat que depèn en gran mesura dels pares i mares. Se'ls ha d'animar a llegir ja que els llibres contribueixen a la seva formació i educació. Aquest hàbit augmenta la seva creativitat i estimula la imaginació. Si llegeixen des de ben petits, els serà més fàcil, quan siguin grans, resoldre conflictes, afrontar diferents situacions i prendre decisions.

** Beneficis que aporta la lectura
  • Llegir fomenta la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal, la concentració i a més enriqueix el seu vocabulari. És fonamental pels infants que els pares i mares els llegiu contes o llibres quan són petits ja que afavoreix la comunicació afectiva.
  • No s'ha d'esperar a què llegeixin perquè tinguin contacte amb els llibres. S'han de crear lligams i hàbits des de ben petits. Els nens i les nenes haurien d'escoltar històries i contes almenys un cop dia. Qualsevol hora és bona perquè els pugueu llegir un conte en un ambient tranquil i relaxat.
  • Mai és massa aviat per començar a llegir als nens. Als quatre o sis mesos els nadons poden enfocar la vista en els dibuixos i es comença a desenvolupar la coordinació dels seus ulls amb les mans. En aquesta etapa els podeu començar a introduir en el món dels llibres, els podeu parlar i assenyalar dibuixos. Al final del primer any, molts infants ja poden assenyalar ells mateixos els dibuixos. Aquest és un pas molt important en l'aprenentatge del llenguatge. Més endavant, quan llegeixen una vegada i una altra els seus llibres favorits es desenvolupa un altra pas important: el d'ajuntar el so de la paraula amb la paraula escrita. Els nens que miren contes i llibres amb dibuixos, seran futurs lectors.

Important!!! Actualment al mercat es troben llibres per a totes les edats, llibres per aprendre, per mirar, per llegir etc... i s'ha de procurar escollir els llibres en funció de l'edat dels fills i filles i també de les seves preferències. És aconsellable començar amb llibres que tinguin dibuixos clars i senzills, amb poc text i amb la lletra gran. A mesura que creixin els textos i els dibuixos seran més complexos.

** i... per aprofundir una miqueta més...
No només s'ha de procurar que hi hagi un hàbit lector sinó que també se'ls ha d'ensenyar a fer-los servir, a cuidar-los i a endreçar-los. El respecte cap els llibres és molt important, els han d'estimar, ja que aquests són màgics.
El llibre s'ha de convertir en una alternativa més d'oci, s'ha de convertir en un amic durant el seu temps lliure. No els hem d'obligar a llegir; ha de ser una activitat divertida que fan i que ve de gust. Fer de la lectura un joc augmentarà la seva atenció i concentració i quan ja sàpiguen escriure, a millorar la seva ortografia.
Un nen o una nena que veu al seu pare i a la seva mare llegir, cuidar els llibres i interessar-se per la lectura tindrà la temptació de mirar, tocar i agafar-ne algun. És recomanable que us vegin, sempre que sigui possible, amb un llibre a les mans. Així, tindran un interés més gran pels llibres si veuen que aquest hàbit és present en el seu entorn. Penseu que els encanta copiar, és la seva manera d'aprendre. Si noten que a la família li agrada llegir i que tracten els llibres amb respecte, segurament ells faran el mateix.
També és molt important que aneu a la biblioteca i que junts escolliu els llibres i els llegiu. Així els dediqueu un temps exclusiu per a ells. També podeu acostar-vos fins la biblioteca i participar a les activitats que es fan o fins i tot escollir un llibre cadascun. Si veuen en vosaltres una conducta de respecte cap als altres lectors i cap als llibres, ells faran el mateix. Si no podeu acabar de llegir el llibre, sempre els podeu engrescar perquè se l'emportin i l'acabin de llegir a casa.

Un lector no neix, es fa! Per aquest motiu és molt important inculcar el valor de la lectura des del bressol. Un llibre és un dels millors regals que li podeu fer al vostre fill o filla. Aconseguir que s'interessin per la lectura és un regal que no té preu de cara al seu futur i al seu aprenentatge.

Comentaris

Contacta amb nosaltres

Nom

Correu electrònic *

Missatge *