Passa al contingut principal
RACÓ T'INTERESSA

Mossegar és cosa de criatures


Una colla d’infants de dos a tres anys i la seva educadora han sortit al pati i hi fan jocs de sorra. Possiblement a causa d’alguna joguina, de cop i volta, el Jordi mossega amb fúria la Maria i li deixa la marca de les seves dents al braç. Davant del plor sobtat, l’educadora s’hi acosta corrents i unes quantes criatures hi van a veure què passa. L’educadora renya el Jordi davant de tothom i intenta consolar la Maria, mentre observa l’abast de la mossegada. La nena passa un dia plorós i l’educadora està tota la jornada distant amb el Jordi, i aquest es mostra especialment nerviós. Quan, a l’hora de plegar, arriben la mare i el pare de la Maria, des de la porta, alguns infants els anuncien que el Jordi ha mossegat la seva filla i que ella ha plorat molt. Aquests, alarmats, demanen explicacions a l’educadora i l’acusen veladament de manca de cura i control. L’educadora intenta tranquil·litzar la mare i el pare, però interiorment se sent molesta. Quan arriba la mare del Jordi, l’educadora li mostra el seu enuig i li demana que prengui alguna mesura amb el seu fill. La mare del Jordi treu importància a aquesta qüestió i no entén aquest to de l’educadora «per una cosa de criatures». A més, altres vegades ha rebut el Jordi i no ha passat res. 

Els infants mosseguen per...

La conducta de mossegar i altres expressions relacionades apareixen com a manera d’expressar un malestar davant de quelcom que no s’aconsegueix immediatament o que impedeix portar a terme un desig propi. En la mesura que el pensament avança, el llenguatge serveix com a modulador de comportaments, les accions (pegar, mossegar, empènyer, prendre) i aquestes es comencen a quedar en segon pla. Darrere del comportament de mossegar, apareix en la nena o en el nen petit un conflicte emocional, puntual o no, que no sap canalitzar o resoldre de cap més manera. 


Hi ha quelcom que hi puguem fer?

Una manera d’ajudar per part de les educadores podria ser intentar fer-se càrrec també del malestar de l’infant que agredeix i cuidar-lo més acuradament. 
Acostar-s’hi i mostrar-li individualment la desaprovació pel seu comportament. Seguidament, preguntar-li què ha passat, mostrar comprensió pel seu enuig i posar un límit clar al seu comportament. Finalment, acostar els dos infants i fomentar la integració de tot el grup. A més, caldria realitzar un esforç especial per salvaguardar la privacitat i la intimitat necessàries en parlar amb ells sobre els problemes dels fills i de les filles.  


No només mosseguen els infants.

Altres comportaments agressius que apareixen en el cas comentat:

  • La mare i el pare de la Maria «ensenyen les dents» a l’educadora, acusant-la d’incompetència en la seva professió, la qual cosa suposa per a ella una amenaça. Això produeix una agressió damunt l’educadora. 
  • També l’educadora «fa una mossegada» a la mare del Jordi. Això de «a veure si hi fas alguna cosa» es converteix, al seu torn, en acusació. 
Així doncs, com a conclusió dir que és interessant crear petits espais de reflexió en els equips educatius on es poguessin comentar i discutir de manera constructiva els problemes i les intervencions realitzades.
Si tant els pares i les mares com l’educadora haguessin pogut compartir com el que era més prioritari l’interès per entendre, ajudar i resoldre el conflicte creat, intentant veure des del seu rol el que cadascú hi pot aportar, sense judicis ni acusacions, possiblement el clima creat hauria estat ben diferent.Així doncs, reflexionem-hi!! Comentaris